95 point + Exceptionel - Guía Peñín
Gran Oro (Great Gold) - Guía Paadín
Farven er intens, kirsebærrød med skinnende brillans. Aromaerne er en sublim distillation af den reneste Mencia: Mørke, bitre kirsebær, røde frugter, balsamiske noter, grønne kaffebønner, søde krydderier, chokolade og en overvældende mineralitet med antydning af grafit. Smagen er frisk, intens og kompleks med velstrukturerede, bløde tanniner. Finishen varer ved og ved og slutter af med en indsmigrende, let sødme. Her får du en uhyre interessant og kompleks Mencia med en usædvanlig dybde og energi.
Den delikate Mencia-drue fra en af Spaniens mest spændende DO'er
I Spaniens nordvestlige hjørne er DO Ribeira Sacra, etableret i 1996, den eneste region i Galicien, som er specialiseret i røde vine fremstillet på den lokale Mencia-drue. Mencia er en sensitiv druetype, som giver enestående resultater i bjergegne. Den modner bedst, når den har optimale betingelser på vinmarker etableret på terrasser i det uvejsomme terræn på stejle, sydvendte skråninger i en vis højde. Under disse forhold giver Mencia en vin med en klar, hindbærrød farve, intense aromaer af røde frugter og blomster samt et ideelt forhold mellem alkohol og syre, der giver vinen gemmepotentiale. De sidste 15 år har vinene fra Ribeira Sacra opnået stigende anerkendelse internationalt, og en håndfuld producenter, herunder Algueira, har tilmed fået kultstatus.
Fra skifer-terrasser med 80% hældning og 100% hele Mencia-drueklaser, som trædes med fødderne
Druerne til Pizarra er fra Algueira’s ældste vinstokke fra Carballocovo parcellen, som ligger på stejle, sydvendte terrasser med en hælding på imponerende 80 grader i Amandi. Fra terrasserne i Amandi er der en storslået udsigt over Sil-floden. Floden indflyder på mikroklimaet i dalen og giver særlige betingelser med mindre nedbør og højere solindstråling. Pizarra betyder skifer på den lokale dialekt, og det skiferholdige terroir tilfører vinen en skarp, røget mineralitet. Alle druer høstes i hånden og transporteres hjem til vingården i små kasser à 20 kg. Ved hjemkomst til vingården fodtrædes de 100% hele drueklaser nænsomt i 2.000 - 5.000 liters beholdere af fransk egetræ, før mosten koldmacererer. Derefter spontangærer mosten igangsat af den naturlige gær. Vinen macererer yderligere 30 dage, før den lagrer 30 måneder på en blanding af brugte, franske 2.000 liters foudres og 225 liters barriques. Denne fadlagring lever ikke op til DO-regulativets krav til ”Barrica”-kategorien, og Pizarra klassificeres dermed som ”Tinto Joven”, der ikke er omfattet af DO-reglerne, og som derfor heller ikke tydeligt angiver årgangen på etiketten. Det er et kompromis, de mest banebrydende producenter i Ribeira Sacra ofte indgår, da de ønsker at få vinens unikke egenskaber frem.