Endelig vender Plantation Extreme tilbage – og endda med (væsentligt!) fornyet kraft! De foregående år har Extreme-serien bestået af 2 eller 3 aftapninger, men denne gang er der hele 8 aftapninger i holdopstillingen. De eftertragtede flasker er fordelt ud på 7 lande, således at Frankrig, Tyskland, Sverige, Storbritannien, Belgien og Danmark får deres helt egen Extreme, mens der er 2 til de heldige asner i USA. Tilsammen danner kassernes artwork et billede af rommens rejse fra Caribien til Europa. Om det er en samlers drøm eller mareridt vil vise sig, for det bliver nok ikke helt let at få fingrene i alle 8.
Den danske aftapning er vi meget stolte over: en exceptionel, 20 år gammel Jamaica-rom fra det legendariske destilleri Long Pond. Det såkaldte ”mark” er ITP og esterindholdet er 191g/hL AA mens totale volatile compounds er 638 g/hL AA. Hele 16 af de 20 år har den tilbragt på 200L ex-bourbonfade i tropisk klima, mens de sidste 4 år er på fransk eg hos Ferrand i Frankrig. Som det er kutyme for Extreme, er den tappet ved fadstyrke (som i dette tilfælde ligger på 51,2%) og den er ikke tilsat sukker.
Vi har før været vanvittigt begejstrede for netop årgang 2000 fra Long Pond, og denne flaske bekræfter endnu engang, at der skete noget magisk i den gamle John Dore-pot still dette år.
Farve: Dyb rav.
Duft: Fantastisk frugtig, sprængfyldt med flamberet ananas, saftig pære og rigtig Jamaica-banan. Bag frugten ligger et æterisk lag af rose, valnød, kamfer og bivoks. En virkelig spændende duft, som imponerer både med sin umiddelbare power og dybe, raffinerede kompleksitet.
Smagsnoter: Minder om duften med både frugtige og krydrede noter. Lidt melasse melder sig også, sammen med chokolade, figen, salvie og karry.
Serveringsforslag: Nyd den rent, evt. sammen med en dråbe vand eller to.
Maison Ferrand, anført af spiritus-guruen Alexandre Gabriel, er firmaet bag nogle af de mest essentielle cognac, rom og gins i det moderne spirituslandskab. Under paraplyen findes blandt andet Pierre Ferrand Cognac, Plantation Rum og Citadelle Gin, rom under mærket Kaniché og cognac under navnet Claude Chatelier. Desuden produceres en række luksuslikører, hvoraf især deres curaçao har vakt begejstring i cocktailbarer verden over. Firmaet favner bredt, men fælles for hver en dråbe er en urokkelig dedikation til kvalitet.
Maison Ferrand blev skabt med én mission: at bevare Frankrigs gastronomiske skatte. Alexandre har gjort en dyd ud af at ånde liv i gamle og for længst glemte traditioner, og den evigt lærelystne franskmand er blandt andet kendt for at opstøve og opkøbe gamle arkiver fra konkursramte huse, for at lære mere om fortidens produktionsmetoder. Men hos Ferrand forstår man også værdien af fornyelse, og i dag værdsættes innovation lige så højt som tradition. Dette ses tydeligt i mærket Citadelle Gin. At få lov til at destillere gin i Cognac krævede nemlig fem års bureaukratisk kamp mod områdets stædige spiritusgiganter.
Sidenhen har foretagendet bredt sig ud over Frankrigs landegrænser, og i dag er Ferrand måske mest kendt for sin serie af rom. Under navnet Plantation opkøber Alexandre rom fra mange forskellige lande i Caribien og efterlagrer dem i Frankrig på cognac-fade. I serien findes rom til både begynderen og kenderen, til både daiquirien og Glencairn-glasset. Firmaet købte i 2017 Barbados-destilleriet West Indies Rum Distillery, og har nu altså også egen romproduktion helt fra bunden.