byder velkommen

Du skal være fyldt 18 år for at købe varer indeholdende alkohol hos uhrskov-vine.dk, læs mere her

er du over 18 år?

Beklager Kun Voksne

Rom

Rom

Rom kommer i mange forskellige stilarter og langt størstedelen af alt Rom produceres i det caribiske øhav og lande i Mellemamerika samt i den nordlige del af Sydamerika. Man blender normalt rom, sådan at man konsistent kan få den samme smag. Næsten alt rom er blendet sammen af flere forskellige tønder. “Single cask” er en undtagelse til dette hvor man aftapper fra et enkelt fad. Rom Blend kan bestå af 50+ forskellige tønder. 

ALLE
ALLE
ALLE
ALLE

ALLE PRODUKTER

1-20 af 948 VARE(R)
DKK  - DKK
RonEsclavoGranReservaDominikanskeRepublik20cl40-20
Ron Esclavo Gran Reserva Dominikanske Republik 20cl 40%
DKK  99,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

AngosturaAromaticOrangeBitters2810cl-20
Angostura Aromatic Orange Bitters 28% 10cl
DKK  125,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

AngosturaAromaticBitters44720cl-20
Angostura Aromatic Bitters 44,7% 20cl
DKK  135,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

CaptainMorganOriginalSpicedGoldRom35-20
Captain Morgan, Original Spiced Gold Rom 35%
DKK  139,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

HansenGoldenRum3750-20
Hansen Golden Rum, 37,50%
DKK  139,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

RonEsclavoGaveskem3x5clflasker-20
Ron Esclavo Gaveæske m. 3 x 5cl flasker
DKK  149,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

AHRiiseRumCreamLikr17-20
A.H. Riise Rum Cream Likør 17%
DKK  159,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

AHRiiseCaramelCreamLiqueurwithRumSeaSalt17-20
A.H. Riise Caramel Cream Liqueur with Rum & Sea Salt 17%
DKK  159,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

AHRiisePharmacyLakridsShot18-20
A.H. Riise Pharmacy Lakrids Shot 18%
DKK  159,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

YpiocaPrataCachaca39-20
Ypioca Prata Cachaca 39%
DKK  165,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

AHRiiseApotekerHOTLakridsShot18-20
A.H. Riise Apoteker HOT Lakrids Shot 18%
DKK  175,00

Ikke på Lager | Lev. 3-5 hverdage

Abuelo5rAejoReservaEspecialPanamaRom40-20
Abuelo 5 år, Añejo Reserva Especial Panama Rom, 40%
DKK  199,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Tilbud
RhumJMBlancAgricoleRomMartinique50-20
Rhum JM, Blanc Agricole Rom, Martinique 50%
Normalpris: DKK  225,00
Specialpris DKK  199,00

Ikke på Lager | Lev. 8-14 hverdage

Tilbud
HoleyDollarRumOVERPROOFGoldCoin572FijiRum-20
Holey Dollar Rum OVERPROOF Gold Coin 57,2% Fiji Rum
Normalpris: DKK  399,00
Specialpris DKK  199,00

Ikke på Lager | Lev. 8-14 hverdage

AbueloXV15rsTawnyPortCaskFinish4020cl-20
Abuelo XV 15 års Tawny Port Cask Finish 40% 20cl
DKK  205,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

Plantation3StarsWhiteRum412-20
Plantation 3 Stars White Rum 41,2%
v/3 stk. DKK  189,00
v/1 stk. DKK  209,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

ComeHellorHighWaterSpicedRum38-20
Come Hell or High Water Spiced Rum 38%
DKK  215,00

Ikke på Lager | Lev. 2-4 hverdage

PlantationOriginalDarkDoubleAgedRum40-20
Plantation Original Dark Double Aged Rum 40%
DKK  219,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

CarpanoReserva6EspecialRonAejo40-20
Carúpano Reserva 6 Especial Ron Añejo 40%
DKK  219,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

MaltecoRum10rPanama40-20
Malteco Rum 10 år Panama 40%
DKK  225,00

På Lager | Levering 1-3 hverdage

1-20 af 948 VARE(R)
DKK  - DKK

Man kan dog ikke bare følge en opskrift og få den samme smag. Rom udvikler sig fra tønde til tønde. Det er her “master-blenderen” kommer ind i billedet. Master-blenderen er en person som har været i lærer i 15 år for at få smags- og dufte sanser ud over det sædvanlige. En del mastere-blendere er træt af at man bruger aldersangivelser på flaskerne da alderen ikke bestemmer hvorvidt rommen er klar til brug eller ej. Alt fra destillering til gæring og toasting af fadet spiller en rolle. Toasting er hvor indersiden af af tønden bliver ristet under åben ild. Som regel tager man en flammekaster og omdanner overfladen på indersiden til et lag af “aktivt” kul. Grunden til at man gør dette er for at træets naturlige sukkerstoffer karamelliserer og åbne træets porer. På den måde kan fadet påvirke rommen mest mulig.

Rom er lavet af rørsukker 

Rom er en destilleret spiritus lavet enten sukkerrørsaft eller restproduktet fra rørsukker fremstilling - også kaldet melasse. Melasse er produktet man får når man bearbejder og udvinder rørsukkeret. Det er en brun og tyk masse som danner grund for hele rom produktionen. Netop Melasse er vigtig for fremstillingen af rom. Der skal nemlig bruges en del. Faktisk bruger man 11,5 ton melasse til 4,5 liter rom. I takt med at man også er blevet bedre til at udvinde sukkeret, bruger man også mere melasse. Der skal bruges 52 % melasse for den ideelle rom. Det er en misforståelse at rom er sød pga. det gærer på en sød base. Det er netop melassen der gør at rom ofte er sød. Der kan faktisk være helt op til 60-70 gram sukker pr. liter rom. 

Gæring af rom 

Før man kan destillere, er man nødt til at have få en alkoholprocent. Den får man ved at gærer. Derfor tilsættes melassen gær og vand, og så får det lov at ligge i store åbne beholdere. Produktet man har bagefter gæring kaldes flere ting, “mæsk” eller “urt” bruges ofte. Jo længere man gærer, jo surer bliver mæsken også. Mæsk har en lugt der kan minde om blanding af lim, acetone og rådden banan. Jamaica rom er et eksempel på en rom der har mange “estere”. Estere er en kemisk forbindelse der opstår når man gærer. Det er ætanol og syrer der reagere på hinanden i gæringsprocessen  

Sådan destillerer man rom

Romdestillatet er en klar letflydende væske, som først får sin mørke farve efter lagring på fortrinsvis egetræsfade. Destillering i al sin enkelthed er hvor man koger alkohol ved 78,3°C og vand ved 100°C. Man udskiller derved alkohol fra vand og dampen bliver derved ledt væk, og omdannet til væske igen. Destillering kommer i 2 former. En “ny” og en “gammel”. 

Den gamle kaldes pot still. Udstyret man bruger minder meget om kobberkedler som man ser det i whisky produktion. Her fylder man kedlen med “mæsken” hvorefter det varmes op. Første gang ligger alkoholprocenten på 23-25 %, hvilket også betyder at man gentager processen, til man får en rom med 60-70 % alkoholprocent. Denne type destillering giver et højt indhold af estere og lugten er derfor også kraftig, og knap så behagelig... indtil den altså fyldes på fad og bliver vandet ned.  

Den nye kaldes også “Coffey still”, navngivet efter Aeneas Coffey. Sammen med Robert Stein udviklede de i 1830 kolonne destillering, som er hurtigere og giver langt højere alkoholprocent. Det er starten på industrialisering af spiritus-produktion. 

I dag bruger man stadig kolonner, Nogle bruger 3, andre flere. Til fx. Agricole rom bruger man kun 1 kolonne. Jo flere kolonner man bruger, desto renere bliver spiritussen. Ulempen ved at bruge flere kolonner er at smagen af rom dermed også bliver mindre.