Puntay er det ypperste Erste+Neue præsterer, så Puntay Chardonnay er deres flagskib. Druerne fra disse mest limstensholdige jorde gæres langsom med lave temperaturer og ligger så på bundfaldet i 6-8 måneder i store egefade. I næsen er der frisk og rig Chardonnay og smagen er med eksotiske noter med at touch eg. Vinen har en lang, ekspressiv finish og er et super køb i moderne Chardonnay med klassisk baggrund.
The Wine Advocate: Erste+Neue is another estate that follows the Fair'n Green protocols for sustainability. These wines deliver good, consistent value across the board.
Italiens nordligste provins
Der tales både tysk og italiensk i Alto-Adige, der også kendes som Sydtyrol. Regionen er Italiens nordligste, og er især kendt for hvidvine af meget høj kvalitet. Terrænet er meget kuperet, og det er ikke usædvanligt at finde marker, som spænder over mere end 100 meter i højdeforskel. Som noget usædvanligt er flere af de bedste producenter i Alto Adige cooperativer.
Erste + Neue
Det lidt underfundige navn, Erste + Neue opstod, da den første cooperative kælder i byen Caldaro slog sig sammen med den nye cooperative kælder. Den Italienske vinbibel, Gambero Rosso (2014), omtaler Erste + Neue som "et af de enestående cooperativer i den fortryllende Alto Adige by Caldaro, og det mest progressive når det gælder vinfremstillingen". Vinene fra Erste + Neue opnår da også år efter år både to- og de forjættede tre glas ratings i Gambero Rosso. Vinene fremstilles af den unge og talentfulde Gerhard Sanin.
Med naturen som vinmager
I kældrene hos Erste + Neue går den mest moderne teknik hånd i hånd med det bedste fra den gamle tradition. Indgangsvinklen for Gerhard Sanin er, at det er naturen, der skaber vinen, og hans rolle er mere end noget andet, at "lytte" til hver enkelt vins behov. Således gæres og lagres vinene både i tanke af rustfrit stål og store, gamle træfade, eller små barriques, alt efter druesort, årgangens, kvalitet og ud fra om Gerhard Sanin vurderer at iltens påvirkning i træfadet er gavnlig for vinens udvikling, eller om de inerte betingelser i ståltankene er bedst. Her er ingen recept. Smagsløgene og vinen dikterer.