Håndværket bag alkoholfri øl
Alkoholfri øl har en langt mere kompleks historie, end du måske ville have gættet. De første typer, dukkede op under forbudstiden i USA, hvor man i 1920’erne ikke måtte producere og sælge drikkevarer med alkohol.
Den alkoholfri øl blev derfor et alternativ, der kunne holde deres forretninger kørende. Det var dog først i 1980’erne, med de teknologiske fremskridt, at den alkoholfri øl, vi kender i dag, begyndte at tage form.
Man havde fundet nye metoder, der gjorde det muligt at skabe alkoholfri øl, der smagte langt bedre end 1920'ernes. Det blev derfra, hurtigt integreret i den etablerede ølkultur.
Når man brygger øl uden alkohol, kan man selvfølgelig ikke bare brygge helt på traditionel vis. Man gør brug af en anelse mere komplekse metoder, der reducerer alkoholindholdet, uden at fjerne den gode smag og aroma. En af de mest almindelige metoder er at brygge øllen på normal vis, og først derefter fjerne alkoholen gennem forskellige teknikker. Eksempelvis vakuumdestillation, omvendt osmose eller varmebehandling.
Ved vakuumdestillation sænkes trykket, hvorefter det er muligt at koge alkoholen ved lavere temperatur; det gør det simpelthen muligt at bevare smagsstofferne. Omvendt osmose filtrerer gennem flere omgange, alkoholen fra øllen, ved hjælp af en slags membran, hvor smagsmolekylerne faktisk ikke kan passere gennem.
En anden metode, er at kontrollere gæringsprocessen, så alkoholen aldrig udvikles i samme mængde som i traditionel øl brygning. Det kan lade sig gøre ved at stoppe gæringen tidligt, eller bruge en speciel gær, der producerer mindre alkohol.
De forskellige smagsvarianter af alkoholfrie øl
Som med traditionelt brygget øl, har vi selvfølgelig også et bredt udvalg af forskellige typer. Så er det også lettere for dig, at finde lige den alkoholfri øl der passer dig bedst. Så behøver du heller ikke at gå på kompromis med dine egne smagspræferencer.
Alkoholfri pilsner er en af de mest populære typer. Alkoholfri pilsner er lette, sprøde og har en genkendelig, forfriskende smag. Der er intet bedre på en varm dag eller ved siden af lette måltider som salater og fiskeretter.
- Alkoholfri hvedeøl har en mere frugtig og krydret smagsprofil, ofte med noter af nelliker og banan. Hvis du er mere til de mere komplekse øltyper, så er en alkoholfri hvedeøl lige noget for dig.
- Alkoholfri IPA, er kendt for sin kraftige smag af humle og den bitre eftersmag. Citrus, fyrretræ og tropiske frugter udgør dens intense smagsnoter, og er et godt valg for humle-entusiaster.
- Stout er en mørk øl med rige noter af kaffe, chokolade og karamel. Alkoholfri stout er en fremragende, dyb og fyldig smagsoplevelse, for dig der elsker en robust øl.
- Lagerøl har en ren og let smag, og er meget forfriskende. Den er let at drikke og passer til det meste mad, alt fra pizza, burger og lettere snacks.
Nyd godt af fordelene ved alkoholfri øl
Selvom smagen og vores tilbud er fremragende, er det ikke den eneste grund til, at mange er begyndt at drikke alkoholfri øl. Der er faktisk mange sundhedsmæssige fordele, som gør det til et attraktivt valg efter en lang dag.
Den åbenlyse fordel er nok manglen af alkohol. Manglen af alkohol, er både bedre for helbredet, men alkoholfri øl indeholder faktisk også færre kalorier – så du kan nemt kontrollere din vægt.
Siden der ikke er alkohol i, bliver øllen hydrerende. Mange drikke med alkohol kan virke dehydrerende. Så en alkoholfri øl er et smart valg, når tørsten skal slukkes.
Øllen indeholder også elektrolytter, som er gavnligt efter træningen og på varme dage. En anden sikkert åbenlys fordel: Du bliver ikke påvirket. Så du kan trygt køre hjem efter en begivenhed, eller nyde en kold en på arbejdet. Og du vågner ikke op med ondt i hovedet.
Det er også langt nemmere at skåle med, under sociale aktiviteter, hvor det at drikke en øl, er en del af oplevelsen. Så er du inkluderet, uden påvirkningen af alkohol.
Så med alkoholfri øl, kan du nyde den gode smag, i ro og mag.
Stort udvalg af smagfulde og alkoholfrie øl
Alkoholfri øl er ikke svær at nyde. Men med et par tips og tricks, kan du få større fornøjelse af serveringstemperaturen er eksempelvis vigtig for at fremhæve de bedste af smagsnuancerne.
Ligesom med traditionel øl, serveres pilsnere og lager bedst køligt, omkring de 4-7 grader celsius. Mørkere øl som stout og porter nydes bedst lidt lunere, omkring de 10-13 grader.
Valget af glas, har også en effekt. Pilsnerglas er bedst til lyse, sprøde øl, hvorimod tulipanglas er gode til at fremhæve komplekse, mørkere aromaer.
Tag dig gerne tid til at nyde aromaerne og smagen. Hæld en lille mængde af din alkoholfri øl i glasset, snus til den for at fange de forskellige dufte. Tag derefter en slurk og lad den rulle rundt i munden, før du synker. Så kan du nemlig finde de smagsnoter, der tiltaler dig bedst.
Eksperimenter også gerne med forskellige mærker og typer af alkoholfri øl. Vi har et udvalg af de bedste mærker og typer. Der er stor variation, så kast dig ud i det. Alkoholfri øl har vist sig lige så tilfredsstillende som en traditionel øl.
Med vores brede udvalg af gode tilbud, er der gode grunde til at udforske. Vi har en øl for dig.